Het verhaal

Max Havelaar is Multatuli’s beroemde roman over de ambtenaar Max Havelaar in het voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië, van 1856.

Hij is aangesteld om leiding te geven in het district Lebak op Java, maar stuit daar op zoveel kwalijke praktijken dat hij niet anders kan dan daar tegen in actie te komen. Hij stelt een uitgebreid onderzoek in en schrijft brieven aan hogere ambtenaren 
over machtsmisbruik door de plaatselijke regent, maar vindt geen gehoor.

Havelaar beseft dat het vooral een politiek probleem is en daarvoor moet hij bij de politici in Nederland zijn, of beter nog, bij de kiezers van die politici. Tevens beseft Havelaar dat, als hij in Lebak blijft, zijn leven en dat van zijn gezin in gevaar komt. Daarom neemt hij ontslag om een kruistocht vóór de arme Indiërs en tégen de nietsontziende, graaiende Nederlandse kooplui te kunnen ondernemen.

Max Havelaar is niet zo maar een boek. Het is om meerdere redenen een boek dat niet vergeten mag worden en dat zoveel mogelijk mensen zouden moeten lezen. Het laat zien dat je eerlijk moet zijn, als land tegenover mensen in andere, armere landen. Maar ook als mens ten opzichte van andere mensen en jezelf.
Jos van Waterschoot

Meer achtergrond informatie lees je in het dossier Max Havelaar.

Bekijk het dossier

“Max Havelaar is niet zo maar een boek. Het is om meerdere redenen een boek dat niet vergeten mag worden en dat zoveel mogelijk mensen zouden moeten lezen. Het laat zien dat je eerlijk moet zijn, als land tegenover mensen in andere, armere landen. Maar ook als mens ten opzichte van andere mensen en jezelf.”

Meer achtergrond informatie lees je in het dossier Max Havelaar.

Bekijk het dossier